Real Madrid reaguje na epidemii zranění podpisem smlouvy se zázračnou odbornicí na výživu

Do otevření trhu zbývá necelý měsíc a v Realu Madrid stále nepanuje shoda na tom, zda jít či nejít do přestupového okna, aby se posílil tým, který se kvůli zraněním rozpadá. Ancelotti opravuje tým, jak nejlépe umí, a cestou objevuje řešení pro současnost i budoucnost, jako je například Asencio, který vypadá v obraně lépe než jakákoli průměrná záplata.

Žonglováním se trenérovi podařilo vrátit tým alespoň částečně do správných kolejí (spíše výsledkově než herně) a uklidnit debatu o podpisech. Pro tuto chvíli. Ale zatímco v kancelářích ve Valdebebas analyzují možné scénář, stále hledají odpovědi na fyzické problémy, které na ně dopadají jako morové rány. Přivedení nové posily do trenérského štábu je součástí pokusu o zastavení těchto morových ran. Do klubu přišla Itziar González de Arriba (Irún, 1978), mimo jiné výživový poradce Daniho Carvajala.

Podle klubových zdrojů oslovených deníkem Relevo se na ni madridští obracejí kvůli analytičtějšímu stravování (globálnímu a postupně individualizovanému), aby optimalizovala fyzickou kondici a zlepšila kvalitu tkání hráčů s cílem snížit počet svalových zranění. Jinými slovy, spíše prevence než léčba. Bude pracovat v naprosté součinnosti s Antoniem Pintusem, „šéfem“ fyzické přípravy, takže léčba v obou oblastech půjde ruku v ruce.

Erudovaná odbornice

Fyzioterapeutka, osteopatka, absolventka oboru výživa, s prvním cyklem studia biochemie, postgraduálním studiem imunonutrice a regenerační terapie a několika magisterskými tituly, včetně jednoho v oboru nutrigenomika, je tvůrkyní konceptu, který způsobil revoluci ve výživě mnoha fotbalistů: fyziogenomiky.

Ve snaze shrnout techniku s příliš mnoha hranami by se dalo konstatovat, že jde o vědu, která studuje změnu genové exprese prostřednictvím živin. Její personalizované diety, v nichž je brokolice nezbytnou součástí, přispěly ke zlepšení svalstva a regenerace po zranění mnoha hráčů, což je přednost, která velmi zatěžovala začlenění hráčů.

Její věhlas ještě vzrostl, když vyšlo najevo, že Sergio Canales dodržuje jí navržený výživový plán, aby se zotavil ze svého třetího zranění křížového vazu. Z tohoto nezdaru se dostala jako střela. Itziara González doplnila svou lékařskou a fyzioterapeutickou práci doporučeními, která spočívala především v omezení potravin, jako jsou cukry, mouka, smažená jídla, mléko, káva, uzeniny, červené maso, uzeniny a alkohol, protože snižují rychlost, vytrvalost a výkonnost, nahrávají zraněním a zpomalují hojení. Místo toho nařídil každodenní zavádění zeleniny a ovoce a také specifických doplňků stravy. Tato změna Canalese povzbudila v jeho nejhorších chvílích.

Hlavně brokolice

Carvajala se svým případem začal kráčet ve stejných stopách. Itziara byla jedním z tajemství fyzické proměny kapitána Realu Madrid, který se z poměrně častých zranění dostal do svého druhého mládí (klíčové bylo vyloučení lepku a dobrá práce s doplňky stravy). Nyní má na starosti tým, který prošel několika změnami.

Do oddělení například přišel Mino Fulco, Ancelottiho zeť, i když se postupně s přibývajícími povinnostmi stěhoval pryč. Jestliže se v první fázi (2013-15) věnoval téměř výhradně tomuto úseku, ve druhé (od roku 2021) se jeho pozice stala více strukturální, sledoval vytížení v tréninku a zápasech nebo pomáhal rozhodovat o dostupnosti hráčů.

Carletto vždy přikládal této oblasti přípravy velký význam. Kromě Fulca mu v jeho prvním období v Los Blancos radil také Francesco Avaldi, odborník na výživu, s nímž spolupracoval v Miláně. Již nějakou dobu prochází oddělení určitými reformami. Jednou z posledních posil se v létě stal Alberto Valiño Marques, jak informoval The Athletic.

Ačkoli je každý hráč jiný a každý bude sledován individuálně. Alberto Valiño Marques v rozhovoru, který poskytl 3. listopadu 2023 deníku Relevo, vyložil své zásady: „Od COVIDu používám jako stěžejní potravinu brokolici, protože je to jedna z nejlepších potravin proti IL6. IL6 (prozánětlivý cytokin) kromě toho, že zhoršuje COVID, působí destruktivně zejména na vazy a zánětlivě na úrovni svalů a kloubů. Kromě brokolice obvykle doporučujeme pohanku, červenou rýži, brusinky, granátová jablka, ryby, luštěniny, pokud je dobrá tolerance, a další zeleninu na míru pro její protizánětlivé nebo regenerační vlastnosti. Na druhou stranu je důležité počítat sacharidy, tuky a bílkoviny podle aktivity každého dne.“

Diskuze

Odebírat
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Top komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Nejnovější články

Ancelotti: Stále si myslím, že čelíme jednomu z nejlepších týmů na světě s nejlepším trenérem

Liga mistrů

Davide Ancelotti se zhroutil, když mluvil o odcházející legendě Realu Madrid

Bývalí hráči Realu

Přelomový talent Realu Madrid podepíše na konci sezony pětiletou smlouvu

Mužstvo